Shaun of the Dead

March 14th, 2008 – 12:02 am
Tagged as: 2004, Collection

Мисля че вече познавате увлечението ми към английското кино (в частност комедиите, които правят). Кефя се на звученето, на лафчетата които подмятат, на семплотата на хумора им (много е тънък, пропит често с ирония и сарказъм, избиване на очевидни шеги). И поради факта, че отново ли отново гледах трейлъра на Hot Fuzz, видях там някъде пише: “От създателите на Shaun of the Dead - което веднага беше последвано от издирване на повече инфо за филма. Отново Саймън Пег и Ник Фрост, но този път в съвсем друго превъплъщение. Шон и мъртвите е една английска пародия на всички онези дарк-хорър-мистъри-скери филми, които ни ги подават ежегодишно от презатлантическата обединено-щатска президентска република. И за тези, които познават Hot Fuzz, със сигурност обичат тандема Пег-Фрост, които са уникални, в каквито и роли да ги забъркат. Dawn of the Dead, Land of the Dead, срещали сте тези заглавия, вероятно сте стискали зъби вечер на тъмно с тях, или някои с подобно име или тематика. Зомбита, вампири, мъртви които се съживяват (но нямат статута на зобмита, З-думичката) е такива неща. В Шон и мъртвите всичко е осмяно. Нормално като за пародия. И напълно различна от американските такива (ала сагата Страшен филм, признавам първите две части рулираха, след това се изчерпаха). Трудно е да се прави класна пародия, понякога са пълен провал, друг път леко смешни, но времето не е същото като онова от Смотаняци. Беше предизвикателство да гледаш как се подиграват на “сериозни” филми, но междувременно се заливаш от смях и нямаш нищо против от това. Дори се радваш ако отгатваш всички филми, които са попаднали в обсега на безкомпромисните саркастични сценаристи.

Режисьорът Едгар Райт, е избрал Саймън Пег и Ник Фрост в главните роли на филма. Освен тях, отново ще видим Дилън Моран (спомняте ли си братовчеда от Бягай, дебеланко, бягай?! Да, това е той, но не толкова забавен и култов като онази си роля) както и частичното участие на един друг популярен англичанин - Бил Найхи. А историйката на кратко е следната: слабо динамичния живот на Шон се изразява в следните предизвикателства: сутрин да стане тътрейки се и със зянала уста, закъсняващ за дребната си работка и скучния делник. Безплановият му ден преминава не толкова бързо, с много досадни срещи и неприятни разговори, и вечерта прекарва в любимият си пъб - “Уинчестър”. Но с него е любимата му, която въпреки че е готина, продължава да се мъкне с него. Като цяло той се вписва в профила на луузъра, а тя на красивацата която по някакъв начин е пленена от добротата му. Нейните приятели мрънкат да го зареже, а той продължава да си живее лесния и неангажиращ живот, грижейки се най-вече за добрия си приятел от детство - Ед (Ник Фрост). Казах луузър, а?! Ами, Ед е нещо по-ниско от това. Не работи, не помага на никой, по цял ден консумира, но е пич за Шон и му е приятел, постоянно прави кочина в къщата му, и хич не се харесва на другия му съквартирант. И когато става така че Ед е изгонен от къщата, Шон зарязан от приятелката си, настъпва Апокалипсис в Лондон. Някакъв вирус (май такова беше, ако изобщо го казаха) е плъзнал бързо и взел първите си жертви. Хората зомбясват и почват да търсят храна. Ако те гризнат, след време се сдухваш и ставаш като тях. Яко нали! Е да ама това е пародийка, тука зомбитата са пълен аут. Влачат се супер бавно, прекалено тъпи са, за да хванат добрите герои.
В крайна сметка, когато малко оцеляват всичко се завърта около любимото местенце на Шон, където е и финалната битка.
Имаше доста приятни моменти, на места се разкрещях от смях, на други просто доглеждах филма. Мисля че е добър в един общ аспект. Също така мисля, че Hot Fuzz беше още по-добър, но това е мое мнение. Все пак Шон и мъртвите е по-приятен за гледане от някои други пародии, най-малкото заради прекрасния английски език, сленга им и българските субтитри, които в един момент са толкова семпли, в друг ти пръсват мозъка върху стената, а ченетото ти трака в такт със смеховите вибрации на тялото ти! Уникално е наистина, и доста забавно. Една унищожаваща скучните моменти комедийка, от майстори на хубави филми. Пробвайте го!

No Comments

No comments yet.

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.