Untraceable

April 21st, 2008 – 5:43 pm
Tagged as: 2008, Collection

За подобен род филми се изисква особена музика за мисловен бекграунд. Ай стига чуждици, ха, ма-хааа… Обаче няма да спра, както не ме спряха и в първите 15 минути на Untraceable (Непроследим - звучи добре, ще се придържам към това българско заглавие). Преди време я гледах рекламата, че и на киното ми промиха мозъка няколко пъти - ама нещо не ме грабваше. Аз навремето си падах по Даян Лейн, га бе още млада :) Обаче с този Били Бърк до нея, и неговата неприветливо-вечно-намусена физиономия, филма леко ми се губеше в мъглата на непознатото-недей-го-гледа. Само дето от Германия ми подшушнаха, че филмът не просто си заслужава, ами бил страшно готин. С една дума: “Awesome!” - поклон пред подрастващите тийнейджъри и една от техните любими думи.
Така ужасяващия звук от The Prodigy - Breathe продължава да се влива във вените ми и да ме опиянява до онази степен на откачане. Когато и в действията на бруталните престъпници виждам логиката и един вид заслуженото възмездие, което се получава в следствие на делата им. Мда, трудно е така, просто с думи, при положение че и идея си нямате за какво се разказва в Непроследим.

Даян Лейн е в ролята на самотна майка (живееща с дъщеричката си и нейната собствена майка), която вечер цикли на компа в усукан офис на ФБР, залавяща кибер престъпници. Масов проблем в наши дни, може да се каже че темата засегната във филма е не просто реална, от ежедневието ни, но и кой знае какви откачалки се крият зад компютрите (и продължават да се множат). Една вечер пред нея се поп-ва IE7 (на бекграунд невероятната Vista… ужас) и един крийпи сайт - Kill With Me [точка] ком. На първо време героинята ни хваща една котка, която е предавана на живо… постепенно умираща. Много състрадателно нали. Аз обичам котки, това беше повече от драматично. След като сълзите спряха и действието ни пренесе няколко дни напред - нещата загрубяха. Този път вместо коте, имаше жив човек, вързан, кървящ и бавно убиван от зрителите си.
Престъпника хвана ФБР за топките и стискаше ли, стискаше. Отвсякъде кръв, безкомпромисен терорист и все още без лице и име - нито IP, DNS или обикновен адрес. Сега, когато тези които се предполага че разполагат с всичката информация останат на сухо, без такава, леко изпадат в паника. Но оттам ще ни дойде и натръпналата динамика във филма. Онзи специфичен звук от подобен род трилъри, липсата на топлите цветове (още един филм в синьо-сивата гама) и много дъжд и тъмни сцени, приветстват зрителя към нещо добро. Добро, в смисъла на хубаво за гледане. От това, което ще видите няма нищо хубаво за реални събития. Коварния план на един хахо обаче си има логика (споменах вече). Разплитайки историята, мотивите му излизат на яве, и да ви кажа честно… напълно го разбирах тоя тип. Че не е за съжаление - НЕ Е! Уви обаче и той има право, особено когато каза на поредната си жертва: “Гледат те, и желаят смъртта ти… А дори не те познават!” - беше толкова прав, с такава обективна преценка над цялото това лудо, зараждащо се и продължаващо да расте, интернет общество, че тръпките не те побиват, а направо се забиват до сърцето ти.

Радвам се че въпреки първоначалните си помисли по адрес на филма, превъзмогнах гордостта си и гледах Непроследим. Оказа се сравнително добро от гледна точка на страх, но като трилър и развръзка - повече от задоволително. Които две неща, в такова съотношение са напълно достатъчна причина, че да ви го препоръчам. Просто предавам нататък, както и мене ме светнаха по въпроса за Даян Лейн - Разкатаващата кибер престъпниците. А кой ми беше любимият момент ли - определено разкриването на историята около мотивите на психаря. Беше емоционално, съчувстващо и много, много логично. Филмът не е предсказуем, но пък ще ти остави няколко теми за размисъл, на база интернет, непрекъснато разрастващата се световна мрежа, и всички онези особняци, криещи се зад своето IP, някъде там, в някой часови интервал…

11 Comments

 1. JustAFaceInTheCrowd says:

  Една от темите за размисъл е над фразата “Дайте на народа хляб и зрелища.”
  Хората са готови да убиват,за да задоволят гадното си любопитство.”Само един глас (моят) няма да промени нищо”-казали си един милиард потребители и…видяхме как любопитството погубило котката…аз също обичам котки и това с котката ми беше много по-гадно от останалото.
  Гадно.Твърде гадно.И човешко,твърде човешко…

  Comment made on August 27, 2008 @ 5:05 pm

 2. Le_Grand_Elf says:

  Разбира се, че няма!
  Същото е и в други насоки - ако си хвърля фаса на улицата, няма да замърся… Така си мислиш ТИ и още 2 милиона съграждани…

  Comment made on August 27, 2008 @ 5:44 pm

 3. JustAFaceInTheCrowd says:

  Чак пък съграждани…да кажем,сънародници :)
  Обаче циганките метат усърдно улиците всяка сутрин.Не че към обяд още си личи,де.Друга тема е България и нейните мирни граждани-тука се намесват политика,състояние на държавата,манталитет и прочие неща и става много сложно.
  Въпросът е,че ако приемем хипотетично,че ситуацията във филма вземе,че се случи real-дали резултатът няма да е абсолютно същия?”Killwithme.com”-я да видя какво има тук==>а,човек умира,колко интересно==>следва ужасяващ репортаж по новините==>на другия ден милиони любопитковци си казват НЕ “влизайки в този сайт,може да убия човек”,а “ама много интересно,какво ще стане ако надникна пак”.Същински геноцид.Добре,че Хитлер не е разполагал с Интернет.
  Пука ли му на човек за живота на лицето X,което не познава?Или емпатията е изчезнала като понятие с практическо приложение?Остава да се надяваме,че никога няма да се наложи да разберем по онзи начин.
  А според теб жертвата дали би постъпила по същия начин (”я да вляза,че ми е интересно”) и ако е така,заслужава ли съдбата си?
  Морални дилеми…любимите ми :D.

  Comment made on August 27, 2008 @ 7:43 pm

 4. Le_Grand_Elf says:

  Точно затова ми харесва филма! Изумен съм от близостта на подобна летална игра с реалността…

  Разгледай в нета, какво е най-популярното! Какво харесват 65% от масите…

  Ако сложа порно клип (не е задължително да е с някоя “прословута” чалга певица) в блога и напиша някакъв коментар от сорта: “Големите цици на Десислава” - онлайн… ще ми счупят брояча на статистиките!!!

  А да не забравяме, ако сложа нещо с кръв, насилие, секс (ама бруталийка).

  Баче Кико познаваш ли го?! Срамота е просто…

  Comment made on August 27, 2008 @ 7:49 pm

 5. Le_Grand_Elf says:

  А за това, кой ще е жертвата в ситуацията… хм, цъкайки на сайта от любопитство, изобщо не си даваш сметка, че ти може да си следващия там!

  А защо?! Това че в момента не си на точно този сайт, не те дарява с безопасност или мантията на сигурността! Все си настъпил някого, някога, и той като по-извратен ще вземе пример от батко си - баф, нова тъпня!

  Някъде, в някой филм, някой беше казал: “It’s the internet, it fries their brain cells”

  Comment made on August 27, 2008 @ 7:51 pm

 6. JustAFaceInTheCrowd says:

  И в крайна сметка,когато ровиш в мрачните дебри на човешкото подсъзнание,откриваш доста ужасни неща.Непреодолимо влечение към всичко,що е забранено,жестоко,извратено.Успокояваща мисъл “На мен не може да ми се случи”-тя е в корена на злото според мен.
  Следвайки тази логика,това е причината когато си сдухан,да изпитваш наслада да гледаш или да научаваш отнякъде за разни нечувани нещастия…другата успокоителна мисъл “има ли по-зле от мен”.
  Някъде бях чела,че човек подсъзнателно се научава да подтиска емпатията,иначе ще полудее.Само че в днешно време това е градирало от инстинктивна реакция за самосъхранение до абсолютно дебелокожие.

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:37 pm

 7. Le_Grand_Elf says:

  Съгласен! Абсолютно съгласен.
  От време на време съм баш-баш такъв :((

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:54 pm

 8. JustAFaceInTheCrowd says:

  Всеки отвреме-навреме е такъв,важното е да не е форевър енд евър.
  Както казва Тери Пратчет (цитирам по памет): Най-голямото проклятие е да живееш в “интересни времена”.
  Хватката е да се приспособиш,а не да се промениш…разликата е само на пръв поглед тънка.

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:28 pm

 9. Le_Grand_Elf says:

  Мхм, добре звучи :)))
  Като си направя подобен сайт, ще ти пратя линк да “погледаш” :)

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:42 pm

 10. JustAFaceInTheCrowd says:

  Айде стига бе,и ти ли си психопат-убиец :)))
  Знаех си,че в този сиво-черен фон има нещо…тъмно,мътно и кърваво…
  Значи във всички тези агитации на масмедиите да внимаваме с кой си чатим/респективно къде спамим,е имало истина.”Внимавай.Не знаеш кой е от другата страна!”Хахахахаххахаха!!!**

  **Маниакален Жокер-ов смях-бел.а.

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:48 pm

 11. Le_Grand_Elf says:

  “It’s all… part of the plaaaaaaaan!”

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:52 pm

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.