Zeitgeist

April 28th, 2008 – 1:00 am
Tagged as: 2007, Collection

Беше сутрин, на път за работа. Стандартен разговор между мен и колегата за това кой какво е правил миналата вечер. Новото в темата беше “Един… интересен филм, ко’ле… дето разказва едни неща, и ти иде да се замислиш… абе не е ли вярно това?” - на което аз попитах, кой е филма, но той не можа да се сети. Забравя ги имената, какво толкова. За сметка на това няколко седмици по-късно хващам Жорката в изперкало състояние: “Ако това се окаже вярно, ще отида да взривя нещо!” - такова изказване от човек, който обикновено ми слуша глупостите и е по-разумния, леко ме притесни. Попитах за какво става въпрос, а той директно си каза: “Zeitgeist!”. Без да задавам друг въпрос, той тръгна да разказва за какво иде реч във въпросния документален филм. И ведната направих връзката с първия ми разговор, този от преди няколко седмици. Тематично веднага тръгнах да го разубеждавам, не че наистина ще взриви нещо обаче, за да успокоя и него и собствената си съвест, че не съм стоял безучастен от другата страна на TCP/IP протокола.
Цайтгайст - Духа на времето. Немско е, личи си. Но защо Питър Джоузеф е избрал това име. Защо точно на немски? Дали защото звучи добре или е навързано с някаква идеология? Въпроси които се пораждат още със заглавието на филм, предвещават да се види нещо интересно. Знаех че е от сорта критичен документален филм ала Фаренхайт 9/11 на Майкъл Мур, но по коментарите от гледалите го бил доста по-добър. ОК, няма проблем да видя още една гледна точка в самопризнанията на западняци и това как ги лъжат, а те продължават ли да вярват и да се тъпчат с чийз бургери.
Цайтгайст е разделен на три части. Първо авторът се е погрижил доста сносно да разобличи плагиатството в религията и връзката със слънцето, звездите и цялата наука астрология. Повтаряемостта на действията и безбрежния цикъл, който съвсем скоро ще премине в нова фаза, бележещата края на старото и началото на новото време. Няма такова нещо като край на света или начало на новия, има въртене около оста, вътрене около слънцето, периоди и повтаряемост. Всичко е въпрос на търпение и късмет да попаднеш в точната епоха, за да… станеш свидетел.
Самия старт на филма е внушителен. Независимо как си подходил към последните минути преди да го пуснеш, след като се нагледаш на 5 минутна компилация от военни опустошителни и неприятно кървави кадри, под звуците на нещо по-шумно и тежко от Бетовен, някак си очите ти се присвиват и вече внимаваш в това, което авторът ти е подготвил. След това нещата се успокояват и пред теб се пльосва едно изконно, популярно и видимо за всички средно-интелигентни същества. Фактът че колкото повече информация трупаш и узнаваш, толкова повече разбираш че си бил лъган. Нормално. Въпросът е да не изперкаш дотам, че да загубиш тази психическа битка.

След като в първата част, Питър Джоузеф разбулва цялата мистерия, съвпадения и интересни факти около зодиака, астрологията, слънцето, звездите и месията, някак си интересът е повече от голям. Осъдително е за повечето вярващи. Ще оплюят филма и дори няма да го завършат. Всеки с правото си. Филм като този не може да бъде наложен, но може да бъде цензуриран. Цяло чудо е че е стигнало до широката публика, но със сигурност няма да го врътнат в кината. Контролът и доминиращата власт са нещо повече. Като нищо може да изчезнеш, просто ей така. Нещастен случай или внезапно изчезнал. После ще те пишат във вестниците, че си се самоубил. Надявам се на Джоузеф да не му се случват такива неща.
Набрал скорост след жестока критика към всички религии по света, темата минава към част втора, а именно разобличаване на тайната 911, 9/11, 11-ти септември, 11.09 или както го харесвате написано. Аз лично това винаги ще го виждам като интересно съвпадение - 911, навсякъде го пишат, понякога нарочно слагат този слаш /, за да направят малка диференция. Но 911 си е телефонът на спасението, телефонът който не спаси кой знае колко души през този фатален ден. Не няма да рева и състрадавам за жертвите в този ден. Един прочит на всекидневния RSS на netinfo ми е достатъчен да разбера, че за последните 24 часа има сума загинали, убити и т.н. Нови факти и непоказвани материали по болната тема 911 е интересното в част втора. Гледал съм купища документални филми, било то по Discovery, по други телевизии или просто из нета, но тук определено притежанието на информация беше най-голямо. Нова информация, научаваме е и разбираме колко още са ни лъгали. Апропо, не мен… онези отвъд Атлантическия океан. А после и цялата връзка с тероризма. Значението на думата, извинението за събитието. Предпоставките и крайния ефект. Имаме си повод, причина, пораждането на следствията е най-лесното - изходът на плана, така умело замислен от прекаленото много тайни организации. Тези които дърпат конците. Но ти си от масите, вярваш на това което ти казват, ако се възпротивиш или мислиш нестандартно те цензурират. Така е било винаги. Няма свобода на словото, толкова колкото ни се иска. Пробвай и те пращат на онзи остров с Гагарин, Кърт Кобейн, Елвис Пресли и Хитлер.
Но нека не гледаме тъй конспиративно и недоверчиво към филма… все още. Предстои ни трета част, която е върха на сладоледа. Кулминацията, която разкрива брилянтния план на голямото, световното, колосалното пре-ебване на затъпяващите жители на света. Имаш власт, контрол, план (щото имаш интелект да минеш по акъл тези, чието интелигентно ниво се понижава ежедневно), поле за действие. Светът е достатъчно голямо поле, за да си поиграеш. Стига да имаш възможността.

Банките, връзката им с войните през XX-ти и XXI-ви век и кулминацията от творенията на създалата се манипулативна система. Отново интересно разравяне в стари документи, изказвания и доблестни лъжи на мръсници, които от край време държат властта, но си стоят в неизвестност. Оказва се че си просто агне, блеещо в тълпата, чакащо да го повикат, или да му подхвърлят нов материал за “размисъл”, при което наточваш зъби и сдъфкваш. Ако тръгнеш да го душиш или да му се чудиш, ти взимат храната… и после прибират и теб. Не, не, не! Има кой да мисли, ти си там да изпълняваш. И т.н. убеждения.
Накратко, това са темите засегнати в Цайтгайст. Има интересни факти, показно на истински лъжи, заключения. Мнението на автора както ще си проличи е повече от критично. Сама птичка пролет не прави, но може би това е началото.
Като цяло на гледах да взимам насериозно казаното във филма. Хубаво е че ни казват неща, които не сме знаели, но… научаваме нова информация, и разбираме че повече са ни лъгали. ОК, ами ако и това е манипулация като всичко останало. Веригата така се завърта, че по скоро губи края си в неизвестното и постоянно съмнение. Докато ти продължаваш да се чудиш, и в един момент не се сбъркаш… или просто спираш да мислиш по въпроса и им духаш (така де, играеш по свирката). Заключенията - всеки за себе си, в противен случай ще бъде като налагане на мнение. Определено е добър филма и показва много. Повече от интересни факти и има какво да запомните, коментирате или порицаете. Например, нещо което много ми хареса е идеята за банките. Простотата в плана им. И това продължава от както са измислени. Уникално е как стои пред нас и никога не сме задавали въпроса или разнищвали идеята. Математиката и логиката се губят там, където се очаква да са в най-строго спрежение. Държавата разполага с… 1000 пари (без националности, без валути). Има банка, централна, която държи въпросните пари (предполага се че има обезпечение в злато, в резерва нали?), дава на лице (частно или физическо, на кой му пука) 500 пари, с договорка че ще бъдат възстановени като 700 пари (просто пример) след определен период от време. И после дава останалите 500 на друго лице. Банката остава с 0, но двама длъжници, които трябва да върнат общо… нека помислим 700 плюс 700, равно на… 1400. Откъде се появиха тези 400?! Златото?! Обезпечаването?! Други държави. ОК, продължете йерархията и в един момент ще опрете в тавана на световната банка, разполагаща със световното злато, но принципът е същият. Следователно - там накъдето сме тръгнали, пътят води само към едно и също, с друго име, друго “временно” лице. Чувствайте се прецакани ако продължите да вярвате на нещо, което ви казват че е истина. Защото в 99% от случаите, най-вероятно това е една добре подгрята и прясна… ЛЪЖА! Благодаря ви, оценете правилно труда на Питър Джоузеф и неговият Цайтгайст!

7 Comments

 1. Циничният Елф в говорилнята! | Говорилня says:

  [...] “Цайтгайст” ми хареса - първа част, втора част, преповтори моите разсъждения след като гледах първия филм. А ето какво мисля: http://blog.elfglade.com/?p=166. [...]

  Pingback made on February 15, 2009 @ 11:35 am

 2. Gabfest says:

  Това е най-доброто представяне на филм, което съм чел някога! Респект!

  Comment made on February 15, 2009 @ 3:58 pm

 3. Le_Grand_Elf says:

  Благодаря ти, мейт! :))
  Оценявам!

  Comment made on February 16, 2009 @ 11:42 am

 4. fizilla says:

  Прочетох коментара на филма (който съм гледал) и не се сдържах да го коментирам.

  Цайтгайст (както всеки друг филм тип Теория на конспирацията) е пропаганда в погрешна посока според мене. Авторите представят смесица от верни и неверни факти, след което правят абсолютно погрешни заключения, изпълнени с апокалиптични прогнози. Не отричам, че системата има проблеми. Теорията на създателите на филма за задлъжняването обаче е абсурдна и това може да се илюстрира най-добре, като разберем, защо примерът, който Le_Grand_Elf e дал в постинга си, е грешен.

  Банката, която дава заеми и очаква да й ги върнат с лихва, изхожда от предположението (което освен в случаите на фалит е вярно), че фирмата, на която даде кредита, ще произведе нещо по-ценно (и по-скъпо), отколкото разходите, които ще направи в рамките на този кредит. Т.нар. “добавена стойност” покрива разходите от лихвите и създава печалба за фирмата производител. Така, сега възниква въпросът: от къде ще се вземат тези пари (ако общото количество на парите е фиксирано - 1000, в горния пример). Отговорът е прост: Първо, някои неща поевтиняват (защото технологиите позволяват да се произвеждат по-евтино) и така остават налични пари. Второ, ако количеството пари е фиксирано, а продукцията се увеличава, цените на стоките пак спада (дефлация). Трето, ако добавената стойност не се компенсира от тези две неща, централната банка има право да напечата тези пари. Тук идва и моментът, в който зависи кой е управлява централната банка. Ако това е държавата- тя ще бъде изкушена да я кара да печата пари, винаги когато й потрябват и така да създаде инфлация (за справка: България 1995-1996г). Ако собствениците са частни (както е федералният резерв в САЩ), това оказва по-висока степен на самоконтрол, защото държавата практически взима на заем парите от тях и ще трябва да ги връща с лихвите,а това я ограничава в тези си намерения.
  В България контролът върху това е поет от валутния борд, който е нещо средно между горните две, и както се вижда работи доста добре. В България няма нито една сериозна Банка, която е фалирала от въвеждането му, и като цяло икономическият климат се стабилизира доста.

  Това е за сега. Бих коментирал и теорията за 9/11 с две думи. Ясно е, че атентатите станаха причина за влизането на САЩ в Афганистан и Ирак и в това няма нищо добро. Показанията и аргументите на авторите за това, че е inside job, обаче са смешни и ми звучаха абсолютно неправдоподобно. Всеки, който се поинтересува малко от Афганистан, може да прочете в интернет какви идиоти са талибаните, от какво се издържат и какво отношение имат към щатите.

  Comment made on April 2, 2009 @ 7:15 pm

 5. Le_Grand_Elf says:

  Хубаво поднесена теория, но аз продължавам да съм на мнение, че банката е “фирма”, създадена за да прави печалба единствено и само за себе си :)

  Comment made on April 6, 2009 @ 6:13 am

 6. Le_Grand_Elf says:

  А има и друг момент, политическия (с цялото това обмисляне на възможна конспирация) :)

  Реално погледнато, накъдето и да завъртим глава, все на шушу-мушу попадаме :)
  Липсващо доверие и преизподнически нравоучения от властоимащите, са си елементарна предпоставка за какви ли не планове по между им.

  Накрая - ролята на пионка ти е гарантирана, дори и да не ти харесва :)

  Comment made on April 6, 2009 @ 7:50 am

 7. Мар says:

  Филма обслужва определени интереси и криволичи между откровени лъжи и извадени от контекста истини. Не става да се гледа дори за забавление.
  Когато американците гледали по кината 2012, стотици хиляди от тях не отишли на работа на следващия ден, защото приели филма за истина…
  Тъй като има хора, които са свикнали да приемат художествени произведения за чиста истина, мога да им кажа две неща:
  1. Вместо да се доверявате, проверявайте. Достатъчно е да напишете Zeitgeist lies (Zeitgeist лъжи) и гледайте какво става ;)
  2. Един тъжен пример: В Полша, от където съм, през комунистическите години за начина на живот в България се съдеше по филма Козият рог. Не правете същата грешка! Проверявайте!

  Comment made on June 17, 2010 @ 9:11 am

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.