Walk the Line

July 3rd, 2008 – 8:42 pm
Tagged as: 2005, Collection

Стоплиха ми сърцето тези двамката! Вижте ги - Хоакин Финикс и Рийз Уидърспуун, в образите на Джони Кеш и Джун Картър. До преди да гледам Walk the Line, нямах си и най-малка представа коя е Джун Картър, а Джони Кеш го знаех като име, но не мисля че бях слушал и една песен от дискографията му. Но ми беше повече от интересно да разбера защо Рийз Уидърспуун заслужи Оскар за тази си роля, а и имам слабост към определени роли на Хоакин Финикс. Плюс това филмът е биографичен, т.е. една история за живота на реален човек - винаги вещае забавление. Драма - всъщност този жанр идва от действието в едно представление. Първо театрален образ, след това преминал и на големия екран като термин. Не е задължително да има сълзи и трогателни сцени, самата игра на актьорите го превръща в драма. А когато има майсторлък и вживяване в ролята - всичко се получава доста добре.
Walk the Line - една от големите песни на Джони Кеш, написал специално за Джун Картър. Така и не намерих точен и 100% потвърден превод на заглавието на български език. Да извървиш пътя? Да поемеш по пътя, да се впуснеш в приключението, да поемеш риска - не знам. Затова просто Walk the Line.
Режисьор на филма е Джеймс Манголд, а сценарият следва до голяма степен автобиографията на Джони Кеш. В щатите името му е с голямо значение. Свързва се с едни от най-добрите кънтри, рок енд рол песни, създадени през 50-те и 60-те години на миналия век. А съвместните му турнета рамо до рамо с Джун Картър са били феноменални. Докато гледах как пеят на сцената и публиката подивяваше (предимно жени) се сетих за Елвис Пресли. Гледал съм записи от негови концерти. Сцената беше странна. Боксов ринг, без предпазните въжета, а наоколо - жени! Той пее ли пее, а те пищят ли, припадат ли! Нещо подобно и около Джони Кеш. Много фенки, много нещо. Но нека се абстрахираме от цялото това вълнение и фенска агрегация.

Кой е Джони Кеш? Къде е израстнал? Кои са родителите му? С кой е бил близък като малък? Кога е порастнал? Кога е започнал да мисли трезво? Кога е пропял за първи път? Как пред кой и защо се е обяснявал в любов? Много въпроси, а отговорите идват един след друг в Walk the Line. Но нещата не са представени христоматично и то така, че все едно четете времева линия. Баланс между амока от концертите, дивия нрав на героя и много песни. Не е мюзикъл, но пък изпълненото ми хареса. Кога съм слушал кънтри? Не съм… Между Уили Нелсън и някоя глупава кънтри балада не съм намирал много разлика. Джони Кеш беше просто име. Но сега се чувствам просветен. Живота му е бил интересен, наистина. Нормално тежко детство, времената са били такива. Трагедия, недоверие от страна на родителя (неоценяващия баща, в ролята - Робърт Патрик), самостоятелно израстване и узряване. Нормални неща за една известна личност. Много обичат да говорят или пишат за тежкото си сързяване, а след това как са се издигнали до небето и са се превърнали в звезда.
Точно тогава се появява Джун Картър. Разтърсващата сърцето на Джони Кеш, тази която дълго време го държа в плен и направи човек от него. Можеш ли да укротиш един вълк? Явно може, на нея не й беше лесно. Но като двойка - и на сцената и в живота - тези двамата заслужават възхищение. Били са наистина голяма работа. Както споменах по-горе - стоплиха ми сърцето. Снощи гледах филмчето и в следващите 1-2 часа все си ги преставях заедно как пеят, после се зачетох и в Уики и тя стана една… много трогателна.
Хубаво филмче. Рийз Уидърспуун определено си е заслужила Оскар-а. Тук за първи път харесвам някоя нейна роля. Като че не беше тя. Явно в биографични филми е по-лесно да влезеш под кожата на героя, който създаваш. Тогава може да се направи сравнение с реална личност и твоята игра, и на критиците им се облекчава работата. Браво на момичето.
Аз обаче малко повече се впечатлих от Хоакин Финикс. Той също е бил номиниран за главната си роля, за съжаление обаче пропуска да я спечели. Това обаче не умаловажава приноса му към киното. Голяма роля, наистина, а наркоманския му поглед и безразличие, в комбинация с белега над устната го превръщат в перфектния Джони Кеш. Браво и на момчето!
С китарата на рамо, с красивата Джун до себе си, пред прожекторите, бъдете готови да извървите пътя, заедно с Хоакин Финикс и Рийз Уидърспуун.

3 Comments

 1. Luckan says:

  Ах, как обичам този филм!Така, че искам да го гледам всеки ден и то-по няколко пъти.Великолепна игра и на двамата актьори, великолепни изпълнения-дори мога да кажа, че са надминали оригиналите на Джони Кеш и Джун Картър.Ех, как искам да има повече такива филми, а не да гледаме простотии и разни екшъни за това, как американците пак спасяват света.И знаете ли - завиждам на американците за 50-те и 60-те години на ХХ век, заради невъобразимата романтика на това време.Мисля, че точно в този период Америка е станала велика и е дала модела на целия свят.Мога само да кажа-Хоакин, Рийз - ОБИЧАМ ВИ!

  Comment made on July 4, 2009 @ 11:15 am

 2. Lily says:

  Най-най-най-любимият ми филм!Най-великият музикален-биографичен филм правен някога.Гледам го по 5-6 пъти на месец,а музиката им винаги е на компютъра ми.Харесва ми всичко-декорите,особено облеклото,като поръчах да ми ушият роклята на Джун Картър от изпълнението й на Wildwood Flower.Хоакин,как не му дадоха Оскара,той беше най-добрия на 2005!За бога,те пеят и играят истински хора,а не всеки може да изиграе Джони Кеш…Не всеки!

  Comment made on July 27, 2009 @ 8:33 pm

 3. Iveta says:

  току-що гледах филма.Вечерна, седмична прожекция. Малко хора в салона, много музика и налудничавия, безумен и бездънен поглед на Х.Финик-Джони Кеш. И за мене беше само, име, свързвах го с един период на музиката, но този филм ме омагьоса. Добър, много истнски и въобще - вдъхновяващ филм.Не разбирам от можене в пеенето, но според мен Х.Финикс се справи отлично:)

  Comment made on September 15, 2009 @ 11:35 pm

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.