The Dark Knight

July 18th, 2008 – 11:19 am
Tagged as: 2008, Collection

“A little fighting here… I like that!”
Може би най-чаканият филм от мен за тази година. Не си спомням толкова да съм се вълнувал по излизането на някоя лента. Не преигравам, не се вживявам, цялото това увлечение, всъщност страстна любов по киното води до такива емоции. Повечето зрители налазиха продължението на Батман в началото, само заради скръбната вест от началото на тази година. Спомням си, че като научих… бях сломен. Не стига че утринта беше мразовита и неприветлива, а и Хийт Леджър беше мъртъв. Точно тогава ококорих очи и си казах: “Не! Жокера!” - чудех се какво ще се случи с Черният рицар (The Dark Knight) и дали някой ще довърши ролята на австралийския актьор. На фона на тъжната новина имаше проблясък. Филмът беше на ниво монтаж, снимките били приключили няколко месеца преди това. Мда, лъч надежда че последната роля в кариерата му ще бъде паметна и незабравима.
Оттам насетне започнаха както спекулации около смъртта на актьора, така и изкривени вариации на фактите по повод излизането на филма и качеството му. Ясно е че Кристофър Нолан не пресъздава (не се и опитвал, не му и трябва) тъмния и неповторим стил на Тим Бъртън. Писал съм за Батман и Батман се завръща през май. Споделих че съм фен на двете части, наистина са страхотни. Но след като в началото на тази година отново си припомних Батман в началото и закачката с Жокера в края на филма, очакването на Черния рицар се превърна във фикс идея. Не, не съм си драскал с чертички на стената колко дни остават, но определено се побърках последните 3 дена, след като узнах че ще има предпремиера в България… т.е. на 18-ти юли, Крисчън Бейл, Хийт Леджър, Майкъл Кейн, Гари Олдман, Аарън Ийкарт, Маги Гиленхал и Морган Фриймън ще покажат новото творение на братята Кристофър и Джонатан Нолан.

“Evening, commissioner… Why so serious?!”
То не бяха постери, снимки, клипчета с извадки от филма, трейлъри, тийзъри - абе голяма работа. Наистина голямо очакване и големи надежди. Колегата даже ме предупреждаваше да не се надявам много, за да не си поставя прекалено високи изисквания и накрая да духам супата, че съм останал недоволен. Радвам се че го послушах (50 на 50). Това беше до момента, в който не влязохе в зала 2 на CINEPLEX и ритъма на Готъм Сити майсторски дирижиран от Ханс Зимър и Джеймс Нютън Хауърд не даде началото на Черният рицар.
150 минути по-късно всичко това вече беше история. Неизвестното мина, остана оценката от преживяното. Не казах нищо. Жоро ме погледна и очакваше да кажа нещо. Аз обаче мълчах. Ама наистина мълчах, нищо бе… една дума не ми излезе от устата, а да… освен “Хареса ли ви киното? Сега трябва да тръгвам, че имам друга среща”.
Прец целия път от CCS до фонтана пред президенството не спрях да мисля. Имаше толкова много неща в главата ми, че не ми даваха мира. Даже като пристигнах на въпросната среща помислиха, че съм друсан. Явно много се вживявам, наистина. Но когато говорим за едно такова кино творение, а вие сте на моето, вманиачено място, ще ме разберете. Беше бурна вечер, въпреки това, рано сутринта когато посрещах зората на новия ден успях да финализирам мнението си, за това което ми се случи в кинозалата.

“It’s all… part of the plan.”
Филмът не е просто добър. Това е нещо, за което никога не сте очаквали че ще се случи. Лентата е брилянтна. В нея се случват толкова много неща, че на първо време ако опитате да поемете всичко, ще се претоварите. Това се случи с мен. О, да, желая да го гледам отново и отново. Замислям се дали пак да не бъде на кино, разбира се като мине предпремиерата. Но там не беше само Жокера, нито Батман. Имахме Харви Дент и по-късното му превъплъщение (да живее компютърната графика) в ролята на Двуликия. Знаех за това, както знаех че филма ще е два часа и половина. Но не знаех какво точно ще гледам. Не очаквах да е римейк на Тим Бъртън и неговия Батман с Джак Никълсън. Тогава?! Явно братя Нолан са имали перфектен поглед над историята с този гениален злодей от комиксите. Още с изпълнението на Никълсън, Жокера се превърна в мой фаворит сред злодеите на Батман. Даже с Пеперудката си спомням, че коментирахме кой е най-силния от тях. Като игра, не като… подлост и нанесени щети над мирното население на Готъм.

“Let’s put a smile on that face…”
Черният рицар разполага със забележителен сценарий. За всичко имаше време, случиха се страшно много неща. И както Жоро обобщи (това в спора ни, защо съм дал оценка 9.6, а не 10 от 10): “Имаше баланс”. Знам че имаше баланс, но аз поглъщах всяка сцена с Жокера твърде лакомо. И някак си не исках филма да свършва. Може би това беше основната причина след като се появиха финалните надписи, да си мълчех. А и след това да гледах като надрусан. Няма как. Това не беше просто изпълнение, това не беше просто различна роля от тази на Никълсън. Това беше Хийт Леджър и неговото последно превъплъщение. Жокера създаден от актьора е най-добрия и лудо-гениален злодей познат на киното. Гледал съм много филми и смея да твърдя, че това е така.
А и съм сигурен, че не само аз разсъждавам така. Вярно че докато излизах от киното дочух различни коментари на съзрителите ми. Някои го сравняваха с Марлон Брандо и неговия актьорски гений, други дискутираха въпроса коя по ред е тази част и т.н. Ами да, всеки по различен начин приема видяното и го оценява индивидуално.

“See to them… you’re just a freak… Like me!”
Моето такова е: Черният рицар е невероятен филм. Беше повече от очакваното, макар и да не успях да го осъзная в момента в който филма свърши. Причините за това - описани са по-горе. Но самия факт, че като си затворя очите и виждам поредицата от велики сцени във филма, ентусиазма у актьорите, ловкостта на заснемане, дирижирането на този обемен и балансиран сценарий, класира Черния рицар на първо място във филмите гледани от мен през последните 2 години. Дали бих го поставил на най-високото място, хехе… не знам, защо не. Но не смятам пък и че той е филмът на филмите. Имаме различни жанрове, предпочитания и други такива класификации. Сред всички тия ленти за човека прилеп тази част е супер стойностна. Опеделено бих го класирал сред филмите на годината. Мое мнение е (много се изтърках напоследък да говоря затова), че Хийт Леджър би трябвало да получи посмъртна номинация за Оскар за изпълнението си. А защо не и да спечели. Разбирате ли… видяното на трейлъра е нищо в сравнение с това, което се случва на екрана в продължение на тези 150 минути. Велико е! Искам пак да го гледам. Превръща се в болестно състояние цялото това увлечение по филма, но когато говоря за нещо класно - значи не ви лъжа и си струва гледането!
Поклон пред паметта на актьора. Остави ни един прекрасен спомен с тази си роля. Не вярвам да бъде забравен. Сега се сещам, че това е и първият филм с негово участие, което коментирам тук. Започвайки от края, един вид го съживявам. Но ефекта на Черният рицар не е преминал още. Усещам как ме влече отново и отново към кино залата. Не исках този филм да свършва, просто не исках…

12 Comments

 1. Molo says:

  И аз исках повече Хийт Леджър. И аз поглъщах всяка сцена с Жокера, изпълнението му беше уникално и незабравимо. Думите са безсилни да опишат невероятната роля която направи Леджър. Но наистина има баланс. И това прави филма велик.

  Comment made on August 9, 2008 @ 10:21 am

 2. Le_Grand_Elf says:

  А ти забеляза ли, че в IMDB гласувалите за 24 часа са скочили с почти 20 000…
  Откакто съществува TOP 250 на IMDB, доста години, Кръстникът яко се беше закотвил на върха!
  Виж сега кой е там!!!

  Comment made on August 9, 2008 @ 10:21 am

 3. JustAFaceInTheCrowd says:

  Така е,филмът е уникален.
  Аз съм малко разочарована,защото очаквах мрачна готическа приказка,а не реалистичен психо-трилър+екшън.
  Но играта на Леджър…е уникална.Не беше просто ролята на гадняра…беше образ,който те отвращава,възхищава,натъжава,развеселява..всичко! Луд,гениален,смешен,невинен,безстрашен,подъл,зъл…кара те да намериш в него частица от собствената си лудост…
  Двуликия-също прекрасна игра.Добре измислено,ролята му беше идеално допълваща и подчертаваща останалите,без да губи своята индивидуалност.
  Това,което ми харесва най-много е,че нямаше хиперболизация на героите…съответно и Двуликия не стана лош просто ей-тъй,а имаше дълъг,мъчителен емоционален преход-въздействащо!Жокера също не беше 100% гад-имаше нещо в него,което…просто го имаше…
  Обаче Крисчън Бейл ужасно ме разочарова.Не просто смехотворния глас,с който говореше-като на пресипнал стар тютюнджия-а всичко.Не придаде никаква индивидуалност,никакъв живот на образа си.Просто си го изигра-толкова безлично!
  Момичето на Батман пък (доколкото може да се нарече момиче на Батман,предвид сюжета)-как можаха да я сложат тая грозница?Самият факт,че съм се впчеталила от антипатичната й външност,говори достатъчно красноречиво,че актьорския й талант е под нулата!
  Но нека не сме прекалено критични,като теглим чертата,остава един прекрасен завладяващ филм…на мен не ми се вързва много с идеята за Батман (защото съм израстнала с Бъртъновите филми)-но филма е велик.Кара те да мислиш за него,да съжаляваш,че е свършил,да искаш още и още…а аз не съм киноманка,определено.Хвала!

  Comment made on August 24, 2008 @ 4:10 am

 4. Le_Grand_Elf says:

  Is it just a (smiling) face in the crowd!?

  :)))

  Comment made on August 24, 2008 @ 6:02 pm

 5. Le_Grand_Elf says:

  Съгласен съм с казаното JustAFaceInTheCrowd :))
  Няма да си преразказвам ревюто, но искам да кажа, че тези неща, които си описала в коментара са една част от причините този филм да не закове 10-ка, за което някои ме упрекваха :)

  Comment made on August 24, 2008 @ 6:03 pm

 6. JustAFaceInTheCrowd says:

  “Is it just a (smiling) face in the crowd!?”-Yes,of course,otherwise…you know what`s next-”why so serious” :-D

  Филмът може да не закове десятка и по много други причини…като например вече леко досадния навик на Морган Фриймън да играе само и единствено себе си,а не героя си.Или пък “пещерата” на Батман,която ме накара да възкликна “Какво,по дяволите?!?!?”,или пък танкообразния батмобил.

  Не на последно място и в сюжета имаше недоодялани моменти-как така Батман преживя Рейчъл за има-няма 10 минути,а уж беше любовта на живота му…И още,как въобще Батман-олицетворение на достойнство,чест и доброта-ще пуска фитили на мацката,която е гадже на друг (Харви Дент)-да го зареже и да остане с него.Това беше меко казано курвенско от страна на Батман.

  Т.е.,новия филм за Батман тотално опорочи идеята за Батман…Не мога да не си припомня блестящата игра на Майкъл Кийтън.Да,вярно,че е играл по свирката на Тим Бъртън,а не на Нолан,но…успя да пресъздаде многопластовата маниакална личност на Батман,а не просто напомпания комиксов супергерой.Предвид реалистичния подход на Нолън,Кийтън щеше да се представи блестящо…но,мечти.Бейл,при все цялата ми антипатия,е по-добър Батман от Джордж Клуни-чиято Батманова роля беше най-голямата гавра в историята на киното.
  Но пак казвам,важното е,че общото впечатление е повече от добро!
  Чудя се обаче дали ще има Жокер в следващата част и кой ли ще вземат за неговата роля-дали публиката ще иска да възприеме друг Жокер след блестящата игра на Хийт?Едва ли.Все пак нямаше го толеранса от 18 години,който дели Джак Никълсън от Хийт Леджър и успя да “смекчи” върлите Бъртънови фенове и да ги накара да изпоприпадат пред Леджър.Аз си мислех за Джони Деп обаче-много му отива да играе психари.
  Ама…ще поживеем,ще видим.

  Comment made on August 25, 2008 @ 7:55 pm

 7. Le_Grand_Elf says:

  Така е, има човек за какво да се хване, че да намали цялостната оценка на филма. Съгласен съм с казаното от теб, като в частта за Джордж Клуни (ако си чела списванията и за “Батман в началото”, а и другите за Бъртъновите Батман-и), ще разбереш, че не мога да понасям четвъртата част.

  Затова в крайна сметка супер много се израдвах на различното, което тези две части поднесе на Бъртън-фен публиката!

  Както и на други места казах, ако нямаше разлика, а беше имитаторски опит да достигне стила на Бъртън, щеше да е по-податливо на отрицателна критика!

  За Майкъл Кийтън, само хубаво - определено е по-готин от Бейл. Последния в началото не ми беше приятен, но не мога да не призная, че гледах няколко негови филма, които просто ми промениха изцяло мнението за актьора.

  По въпроса - ще има ли трети Нолан-Батман - силно се надявам не, но… кой ме пита мен в цялата тая навалица :)))

  Comment made on August 25, 2008 @ 8:18 pm

 8. JustAFaceInTheCrowd says:

  Така е… just a face in the crowd… Зависи, Нолан може и да успее да направи още един силен филм, има много добър коз-успеха на този и ако малко от малко е умен, ще разбере какво се е харесало на публиката… не беше само и единствено играта на Леджър.

  Ако трябва да съм честна, “Батман в началото” изобщо не ми хареса. Признавам си, че не го гледах внимателно, но… ако беше интересен, все щеше да ми привлече вниманието по някое време.

  Кажи ми поне един филм, в който Крисчън Бейл прави добра актьорска игра… аз го помня само като гадния американски психар (може би оттогава го намразих навеки).

  А относно великия филм “Батман и Робин”-че какво не му харесваш :DDD ?? Шегувам се… Шумахер просто е*а мамата на пейзажа с този филм.

  То още от “Батман завинаги” нещата тръгнаха на зле. Джим Кери, при цялото ми уважение към таланта му, направи - както беше написал някой, някога, някъде из нета - нескопосана имитация на Джак Никълсън-овия Жокер с ролята си на The Riddler. Вал Килмър също е завидно неуспешен Батман… ролята на Робин беше забележително нескопосано изтряскана насред сюжета (а може би се очакваше да ни навее мили асоциации с младия Батман и да ни разчувства) и така нататък, и така нататък…

  Смятам малко да се поразходя из блогчето ти и да напиша още някоя и друга безжалостна критика :)

  Comment made on August 25, 2008 @ 9:42 pm

 9. Le_Grand_Elf says:

  Oh, come on… Why so serious?! :)))
  Мда - значи обмислях дали да изцапам блога с Батман и Робин, те така… колкото да го насоля! Не се реших (поне за сега, много слънчев ден ще трябва да е, за да го направя)!

  За първия Шумахер, навремето много ми хареса. После го гледах още един път, но Бъртън остана начело. За Джим Кери не смятам, че е имитирал Джак и никога не съм го сравнявал. Нас (семейството), като публика, определено ни впечатли с гъвкавостта си - абе направи образ!
  Вал Килмър беше просто костюм :P А Никол Кидман ми е любима в сцената на финала, в лудницата, когато Джим Кери маха с ръкавите на усмирителната си риза: “I AM BATMAN!!! Мухахахахах…” - маниакалния смях)…

  За Крисчън Бейл (и аз само психото помнех), но… погледни това!
  Много хора, симпатизиращи на Хю Джакман, го намразиха в “Престиж”, но аз смятам че без Бейл, Престиж нямаше да е същия. Фъфлещото му завоалиране на магийките беше много приятен нюанс на цялата мистична история!

  За останалото - дерзай там, критико :)))

  Comment made on August 25, 2008 @ 10:28 pm

 10. JustAFaceInTheCrowd says:

  Имам нежен въпрос.
  Понеже съм много умна,след първото гледкане запратих Тъмния рицар към Recycle Bin-a.После ми се дощя да го гледам,но субтитрите са отнесени от вихъра (хубав филм,btw).
  Та,Ваше Филмово Величество може ли да ми прошепне откъде мога да си ги дръпна за mVs релийз?Благодарим покорно.

  Comment made on September 17, 2008 @ 11:45 pm

 11. Le_Grand_Elf says:

  Имам нежен отговор:

  http://subs.unacs.bg/get.php?id=43659

  :))

  Comment made on September 18, 2008 @ 11:35 am

 12. JustAFaceInTheCrowd says:

  Тц.Тия ги пробвах вече,не щат да тръгват каквито и фокуси да се опитвам да правя :(
  Мерси все пак.

  Comment made on September 18, 2008 @ 2:16 pm

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.