K2

August 7th, 2008 – 9:29 am
Tagged as: 1991, Collection

Попаднах на едно интересна статия, която моментално ми напомни за едно старо филмче. Поименно като този осемхилядник - К2, с участието на Майкъл Бийн и Мат Крейвън. В тези горещи летни дни ви трябва нещо подобно, за да се измъкнете (било то само мислено) от непоносимата в моменти жега. Предлагам ви да се впуснете в един невероятен адвенчър на ръба на смъртта. О, да - изобщо не е розово, не е просто прохладна развявка на група купонджийски задници. Говоря за изкачването на втория по-височина връх на Земята. К2, за него може да прочетете повечко ето тук, а за филма - ще ви разкажа аз.
Двама приятели, Тайлър и Харолд - Ейч (Бийн и Крейвън), обичат екстремно да запълват уикендите си. Реално погледнато, за героя на Бийн всеки ден е екстремен и изпълнен с някакви капризи на битието. Този на Крейвън е по-затворен и типично за професията си (професор в университета) е по-консервативен, повече премисля нещата… като цяло придържа се към модела и малко трудно му се рискува. Но самото дружене с Тайлър, прави живота на Ейч още по-напрегнат. Да не говорим, че втория е семеен, с дете, а жена му изобщо не е някоя лесна, която да гледа в земята докато той си прави разни неща.

Но пък ентусиазма, с който Майкъл Бийн катери труднодостъпните места по някаква скалиста повърхност, докато звучи Ханс Зимър (мда… тук не е водещия композитор, но има пръст във финалните щрихи на всяка една тема от филмовия саундтрак), се изпълвате с желание аха и да започнете с това да се занимавате. Много е инспириращо! Имали са дубльори, не могат просто така да пуснат група актьори по чукарите. Въпреки това, тръпката е голяма. От екрана струи енергия и адреналин. Усеща се желанието за катерене и борбеност. А в мига, в който групата потегля към К2, става още по-напечено. Хм, странно че употребих тази дума. Пронизващ студ, но казах напечено. Може би опасността и изгарящото желание да извършат подобен подвиг ги загрява вътрешно.

Изкачвал съм К2 много пъти. Но благодарение на филма. Сам - не бих могъл. С група професионалисти… може би, ако потренирам достатъчно и науча основните прийоми за оцеляването ми в подобни ситуации. Много е готино, вероятно - истинско геройство да покориш такъв връх (смятан за номер 1 по трудност за изкачване). Затова нека ви подейства разхлаждащо, както Светла подчерта в един от разговорите ни по повод: “Кой филм гледаш?”, именно когато вкъщи се прожектираше К2. Ако ви е страх от високо или не можете да понесете този усилен човешки напън, си пуснете някоя серийка от Секса и градът - ще ви дойде добре. Сериозно, К2 е направен с класа и със сигурност е най-добрия филм правен за този връх, а и като цяло в жанра “катерачески”. Предполагам знаете (гледали или само чували) за Вертикална граница. Ами, оня филм не струва в сравнение с този. Тука има както егоистично желание за подвиг, така и групово усещане за тийм уърк. Да не говорим, че най-отгоре стои приятелството и дългът ни като хора. Морални ценности поставени на карта. А най-най- отгоре величествено се издига почти непристъпния и вековно опасен титуляр К2.

2 Comments

 1. vira111 says:

  Само да кажа, че тази визия на блога много ми харесва. Не можах да гледам Мулен Руж, но си го запазвам за някой скорошен ден. :D

  Comment made on August 9, 2008 @ 2:47 pm

 2. Le_Grand_Elf says:

  Благодаря ;)
  Преди няколко часа приключих с настройването и преместването на статиите :P
  А що се отнася до Мулен Руж! - щом си го планирала, ще намериш време, хихихи! ;)

  Comment made on August 9, 2008 @ 3:01 pm

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.