Labyrinth

August 11th, 2008 – 12:23 am
Tagged as: 1986, Collection

Някъде из темите на един блог. Засичам коментар на една блогърка, в което ясно се улавяше желанието за “Хайде да гледаме филм” с нейна приятелка. Последната се оказа Жени, отново блогърка. Споменах ли, че при мен те бяха просто имена и аватари - мхм, непознати един вид. Но реших да се заиграя, полу самопоканих се. Т.е. учтиво желаех да ме вместят в плановете си. То беше шега, начало за такава, но се оказаха дръзки въпросните момичета. Нямах избор, в неделя трябваше да съм на Зимния дворец, в 17 часа и да купувам сладолед. Защото Жени ще се е постарала да почисти вкъщи и да ни очаква с плодовете, сметаната и сладоледите, за да гледаме Лабиринт (Labyrinth).
17:00 - запознах се със Светлина, 17:05 - купуваме сладолед, 17:15 сме в киносалон “405″, където с огромна усмивка ни посреща Жени.
Дотук всичко беше лесно. Оставаше да им мине мерака на момичетата, че ще гледаме филм заедно. Трябваха им само няколко часа - преминах тестовете и бях достоен за тяхната компания. Жесток филтър имат, да знаете. На другия край на съдбовната ми линия стоеше омагьосване и строшени кости. Колко се радвам, че стигнахме до гледането на филм.

Целия шум около Лабиринт се появи в блогосферата, когато Вили го написа като един от онези, в които би желала да влезе. Напълно я разбирам. Лабиринт е филм от миналото ми, говоря за далечното минало като съм бил на 5 годинки, който си спомням много добре. Един вид, първата лента в която съм се влюбил. И не само в нея - в героите, в приказката, в разказвачката - Дженифър Конъли. През 1986-та си е младо момиче, каквото и да ми говорите. Но все така споменът за нея ми се е запечатил, тичаща из лабиринта пълен с разни същества (евала на Джим Хенсън за куклите), търсеща своето малко братче - бебенцето Тоби, попаднал в ръцете на лошия крал на таласъмите - Джарет, в ролята големопакетния Дейвид Бауи, в клин…
Споменах съществата от лабиринта. Няма такива крийчъри. Джим Хенсън и компания са сътворили едни прекрасни образи за въпросния филм. Всеки по-луд от предишния и много забавни в същото време. Приказката не те чака много, за да те грабне. Разбира се това само ако не си се потопил сам в нея, доста преди това.

Когато си имам деца, определено ще им пусна този филм. Дотогава кой знае какво ще се е случило. Не че бягам от отговорностите по създаването на поколение, имам предвид възможностите на киното. Вярно, Лабиринт е класика, но с отдалечаването ни от 1986-та година остават все по-малко ценители. Повечето са тези, които са го гледали едно време. Но пък те децата няма да разбират много. Говоря за възрастта, в която ще им спретна въпросната прожекция. Както на мен ми направиха постановката - 5 годишен, ха на ти една Дженифър и един Дейвид.
За децата приказката и съществата, за мен Дженифър Конъли и красивите и очи. Плюс песните на Дейвид Бауи. Ще си държа поглед значително по-нагоре от чатала му. За жените е привличащ и много секси, изгарящ направо. Спомням си, че Натали много се разчувстваше като говорим за него.
Докато вие се причудвате дали да станете фенове на Лабиринт, аз си пускам нещо на Дейвид Бауи, но не от филма. Подлагам се на напрежение с Queen & David Bowie - Under Pressure. Приятно гледане и умната с плодовете, сметаната и сладоледа! Компанията в киносалон “405″ беше супер-супер забавна. Кажете някоя степен над супер… ултра? Хипер?! Нещо такова, сещате се. Две луди момичета, постоянно хилещи се. Приятна компания на квадрат.

33 Comments

 1. svetlina says:

  Аз бих наблегнала на http://www.astrolog.org/labyrnth/movie/postcard.jpg и никога не завивай наляво, да не вземеш случайно да стигнеш до замъка ;)

  Comment made on August 12, 2008 @ 12:00 am

 2. Le_Grand_Elf says:

  Хааа… тоя лабиринт е лесен :) В крайна сметка ТИ трябва да стигнеш до замъка, така или иначе. Джарет те чака, независимо дали обичаш или не клинове… т.е. мъже в клинове, хахахаха!!!

  Comment made on August 12, 2008 @ 3:07 am

 3. Жени says:

  Ей сега се замислих (леле, и това съм го можела)- и в двата филма (+Grease) се нагледахме на мъже в тесни панталони….

  Comment made on August 12, 2008 @ 10:17 am

 4. JustAFaceInTheCrowd says:

  Ааааа,имам го на видео касета,стара колкото света!Много любим филм!Детство мое…
  Добре,ще си призная-бях влюбена в Дейвид Бауи (докато кака ми си падаше по коравото копеле Арни заради “Терминатор”),но още хабер си нямах от чатали и бях озадачена що му е надут така пакетът хахахаха,май ще взема да си дръпна филма заради доброто старо време.
  Та по същество-много хубава приказка.Кога една приказка е много хубава?Когато :
  1.като си малък я гледаш и ти е ужасно интересно и я гледаш до откат ;
  2.като си вече стар и мъдър пак я гледаш и намираш Важната Поука ;
  3.когато батковци с големи чатали се разхождат и пеят (шегичка).
  Куклите на Хенсън са много по-оригинални от всякаква пошла компютърна графика (да де,старомодна съм).Сюжетът е добър поради гореописаните причини 1 и 2.
  Филмът не е подходящ обаче за съвсем,съвсем малки деца (късно го разбрах,обаче)-през детските очи някои кукли може да изглеждат доста гаднички.Например подскачащите розови дяволи или гадната вещица-клошарка,дето имаше на гърба си повече от допустимата максимална маса.Бррр.
  Само не разбрах-каква сила-вуду имаше бебето?!?!Аз вуду никъде не видях :(

  Comment made on August 27, 2008 @ 7:04 pm

 5. JustAFaceInTheCrowd says:

  Comment made on August 27, 2008 @ 7:10 pm

 6. Le_Grand_Elf says:

  Все така напред, а? :))))
  Просто добре се е получавала песничката с това вуду пауър :P
  А, ти (Вие) ще престанеш ли да говориш за дъртостта си :))))))) ?!?!?!

  Отиди да видиш “7едем”, за да разбереш какви изчисления съм направил, хахаха!

  Comment made on August 27, 2008 @ 7:15 pm

 7. JustAFaceInTheCrowd says:

  Да бе,добре се получавала с вуду пауър и хайде да припишем на бебето магически способности…
  Аз всъщност не разбрах,на Големия Пакет защо въобще му беше изтрябвало бебето??Гледала съм филма само без субтитри,което обяснява защо не съм разбрала някои неща,но все пак…да иска бебето,защото има вуду пауър звучи логично,иначе не ми мяза на тип с майчински инстинкти.Не разбирам.Наистина.
  (Спирам да говоря за достолепната си възраст,за да не ти напомням за твоята още по,достолепна,все пак ти си “собственикът” ;))

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:00 pm

 8. Le_Grand_Elf says:

  ОК, момент да помисля…
  1) незнайно какви способности, и откъде ги има, бебето му трябва на въпросния Властелин, защото заедно (избери си начин как да вземе “силите” на бебето) правят огромна СИЛА!
  2) този пакет и това бебе, като го гледах последно, не ми минаха нормални чисти помисли през главата… съжалявам ако звуча грубо, ама хайде, хайде!
  3) реално погледнато, тоя взе бебето, щото Сара мрънкаше и искаше да го вземат, а както се разбира накрая тоя правеше всичко за нея, щото… се влюбил;

  Тая любоффф утрепа всичко, пахахахаххаа :))))

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:06 pm

 9. JustAFaceInTheCrowd says:

  Ако съберем всичко в едно,значи Властелинът е педофил и извратеняк.Ама то нормално,виж какви са му съквартирантите.А,да,и на всичкото отгоре е садист,достоен съперник на Маркиза,щото хем се влюбил,хем иска да сгърчи максимално любимата.
  Боже,сега се замислих,че филмът май хич не е подходящ за деца :(
  Либоф до гроб…ама на,младите не се ожениха накрая :(

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:20 pm

 10. Le_Grand_Elf says:

  Все пак, можеше да е просто извратеняк, а не да се мятка на бебчета!
  Не върви за деца, а?! Определено тоя пакет, колкото и силен да е Бауи не трябва да се показва на дечурлигата, хахаха!!
  Плюс това, за да доказваш любовта си, често се налага да мъчиш любимия - уви, това му/й се харесва. Особено ако ти отвръщат със същата доза либоффф!

  П.П. Това с оженването накрая ми напомни за един виц:
  “Защо блондинките гледат порно филм до край?!
  Защото все се надяват героите да се оженят!”

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:23 pm

 11. JustAFaceInTheCrowd says:

  Аз пък вица го знам (българска му работа,разкажи виц и веднага ще ти каже,че го знае по друг начин) не с блондинки,а с баби :D.Ама то “Дързост и красота” е по-голямо порно от днешното порно след 12.
  А пък за Бауи и пакетът…ще ми се да вярвам,че просто тоя,дето е съшивал костюмите за филма,е имал чувство за хумор.Иначе набива И на ексхибиционизъм.Ебаси,тоя Бауи го изравнихме със земята :))).

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:29 pm

 12. Le_Grand_Elf says:

  Ааааа, не така! Аз нямам предвид самия Бауи :P
  Говоря за Джарет, хахаха!
  Бауи кефи (като музика де), не мога сега да говоря дали ме привлича като мъж, защото ще е КРАЙНО неуместно! :)))
  Пак ще тръгнат слухове, ех, Барбра… ех, Джордж, Елтън и Дейвид, хахахаха…

  Queen - Show Must Go On!

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:34 pm

 13. JustAFaceInTheCrowd says:

  А защо,ако те привлича като мъж,можеш спокойно да споделиш под успокоителната анонимност на интернет пространството :P
  Истината е в пакета !
  http://youtube.com/watch?v=pw3MPhFv324

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:41 pm

 14. JustAFaceInTheCrowd says:

  Писането във форуми си казва думата,сега се чувствам като гузна спамърка :))

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:45 pm

 15. Le_Grand_Elf says:

  :)))))))))))))))))))))))))))))
  “smack the pony” - Мяу! Хахахахахаха!!!

  Не се притеснявай, щом не съм те изритал досега, явно не ми пречи “спама” ти :P

  За анонимността в интернет: никога не съм разчитал на нея, та сега ли да започвам?! :))

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:52 pm

 16. JustAFaceInTheCrowd says:

  Всяко нещо си има първи път…в интернет си дотолкова анонимен,доколкото ти самият решиш (освен ако си нямаш работа с Голям Разбирач)-затова и го обичам :)
  Замислих се колко време пилея в нета-почти колкото отдавам на Blizzard Entertainment.Чудех се дали да не си направя блог,та да има къде да си турна всички любими неща и щедро да ги споделям със света.
  Ти като един виден блогър какво ще ми кажеш-много време ли отнема да сътвориш сносен блог?

  Comment made on August 27, 2008 @ 8:57 pm

 17. Le_Grand_Elf says:

  Blizzard, а… геймърка! :))
  WoW - или да гадая още, хехехе? :))

  За блоговете:
  както виждаш, моето не е точно блог :P
  Интернет публикациите, които blogspot и wordpress (като фрий и като най-ползвани) предлагат, възможност на хората да си дращят в нета!

  Някои го правят на лични дневници, други на НЕ толкова лични такива, трети - зарибявка за публикуване на музика, снимки и други впечатления, четвърти се правят на много знаещи и дискутират ежедневно раждащите се проблеми на висок глас, пети се мелят в разни класации, статистики, нон стоп си пращат линкове към блоговете, за да си качват PR-а и други лайна…

  А шести… като мен, се опитват да създадат нещо друго :P
  Виждаш, “блогът” ми е кино ориентиран. Не косвено, не (о)космено, а право и само за кино :))
  Понякога статиите са писани с намигване (както преди време се изказа Pazzini), но винаги и само презентиращи киноленти :)

  Колко време отнема:
  За мен много, но така или иначе аз прекарвам ужасно много време пред компютъра и не ми прави впечатление още 5000 символа на ден (понякога и повече)!

  Ако има за какво и смяташ, че ще ти е разтоварващо (ако нямаш все още таргет група читатели, ще ти е хоби в началото) може да си направиш :))

  Пробвай, винаги може да го зарежеш накрая! Няма да си първата, нито последната!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:03 pm

 18. JustAFaceInTheCrowd says:

  Както винаги изчерпателен :)
  Благодаря за инфото.Мисля,че ще се заема,когато имам време+енергия.Т.е.,може би няма да е скоро,макар че отчайващо се нуждая от разтоварващо хоби.
  А за твоето е нормално да отнеме доста време-първо,има мнооого филми и второ,да напишеш прецизен коментар а не коментар а ла замунда.нет “филмчето е супер,дърпайте,целувки за ъ-па”,пак си иска време и концентрация.
  Между другото,поздравления за труда-не само,че е трудоемко,но е качествено направено.Плюс това е полезно за всеки,който е филмово неориентиран и попадне тук.
  А за Близард-не е WoW,а добрата стара dota.И развитие цъках преди време,ама го зарязах заради дотата :)

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:14 pm

 19. Le_Grand_Elf says:

  Благодаря!
  За жадните за кинознания го правя :)))

  Мда, първо мислех да напиша DotA, ама нейси :P
  Сега за гилдии и кланове няма да говорим, че ще се откъснем съвсем от киното, хахаха!

  П.П. Запознат съм, приятели играещи я. Аз не посягам към нея, друго пуцам - напоследък дори рядко!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:17 pm

 20. JustAFaceInTheCrowd says:

  Е чак пък гилдии и кланове…пристрастена съм дотолкова,доколкото изпитвам нужда да сритам нечии задници (макар и виртуално) след работа.Шахът също помага,но зависи колкото си зажаднял за кръв :)
  Ти какво пуцаш?
  И за да се придържаме все пак към темата за филмите и да не оспамя окончателно навсякъде…нека поговорим за любими герои (освен г-н Пакет) :)).Аз си падам по малкото продажно джудже,защото яко си гони интереса :),а и е най-човекоподобно.

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:23 pm

 21. Le_Grand_Elf says:

  Любим лабиринтов герой?! Охо…
  Първи - синьото, хм, червейче - което подшушна на Сара как да намира пътеките през лабиринта, як пич!
  Втори - едноокия катеричок (май такъв беше), с кучето :)) Рицарят :P
  Трети - не се сещам за трети сега, хах!

  П.П. Пуцкам MOHAA
  Момчешки му работи - дай им да си играят на войници :))))))

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:26 pm

 22. JustAFaceInTheCrowd says:

  Ауу,наистина трябва да гледам “Лабиринтът” отново,за профилактика-съвсем бях забравила за синия червей.Обаче Джим Хенсън прави наистина уникални кукли-червеят в “лице” поразително ми напомня за сбръчкана стара бабичка :)
  А на голямото рошаво тъпо животно как му беше името?
  П.П.Момчешки,викаш…дотата да не е за момиченца с розови панделки :).Всъщност,аз по-добре да не започвам тази тема,понеже не съм точно представителна извадка на средностатистическо женско.На едно събиране в Отманли една кифла ми направи възмОтена и огОрчена забележка,че “предавам женското съсловие”,понеже с едно аверче се заприказвахме за разни дота стратегии :).Ограничен народ,ей!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:33 pm

 23. Le_Grand_Elf says:

  Ще си припомняш, трябва си :))
  Голямото добро чудовище се казваше Лудо :)
  Джим Хенсън наистина правеше страшни кукли. “Разказвачът на приказки” ми беше любим също (една нова, телевизионна поредица)!

  За розовите панделки, сега… няма да навлизаме в подробности :))))))
  Въпроса е да не си някоя пудра, с РОЗОВА панделка, хаха!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:36 pm

 24. JustAFaceInTheCrowd says:

  Чудя се дали осъзнатата ми омраза към розово не е подсъзнателен опит да избягам от гадния спомен за розовите дяволи от филма,дето се и разглобяваха на всичкото отгоре!
  “Разказвачът на приказки” и аз го помня-бегло-седеше в един люлеещ се стол и си имаше за компания някакво старо псе.Спомням си даже някои приказки…особено ясно онази за джуджето,дето щеше да крадне бебето на една девочка (все около кражба на бебета се върти тоя Джим Хенсън),освен ако не му познае името.А то беше…”Р…” ?!?!?!Ама верно ме гони склероза :(.Как му беше името?!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:42 pm

 25. Le_Grand_Elf says:

  Спомням си горе долу тая приказка, но не и името на бебето. Ако разровиш нета, вероятно и серийките ще намериш!
  Но стареца, с една такава не особено красива физиономия, беше в кресло, не люлеещ се стол!
  Да, имаше едно голямо яко куче (не псе, псетата са… бездомните кучета, хаха) до него, което говореше и често му задаваше разни смешни въпроси…

  Иначе моя, най-любима приказка от тези беше за войника с торбата (онази торба, като кажеш на някой “Скачай в торбата”, и той изпълнява) :))) Дяволчетата от тази приказка бяха супер яки и забавни!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:45 pm

 26. JustAFaceInTheCrowd says:

  Яки и забавни,когато си поне на 6-7 годинки,да.Баща ми домъкна пиратска касета на Лабиринтът,когато бях на 3-4-гавра с детския мозък.
  Приказката няма нищо общо с името на бебето.Девойката беше някаква селячка,на която алчния крал беше заповядал за три нощи да му изпреде не знам си колко злато от слама.Иначе-щял да я терминира.Та седи си тя в стаята със сламата и реве неутешимо,в тоя момент цъфва джуджака и предлага неустоима оферта-той ще изпреде сламата и ще я превърне в злато,а тя ще му подари първородния си син.Та сключиха сделката,алчния крал се очарова и се ожени за девойката,а след раждането на първородното отроче се появи алхимикът и си го поиска.Сълзи,сополи…”Добре,няма да го взема,ако в срок от три дни отгатнеш името ми.”Та така-не си спомням как го отгатна,а само,че беше сложно име.

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:53 pm

 27. Le_Grand_Elf says:

  “Разказвачът на приказки” го гледах късно :)) Поотраснал, вече пубер, по Диема+ ги въртяха, много им се радвах, щото бяха майсторски :))

  Сега ме зарибяваш с тая приказка с джуджето и сламата. Спомням си я, ама пустото джудже и неговото име - някакво странно дълго беше (явно компенсиращо за ръста му). Тя така се казваше и приказката…

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:56 pm

 28. JustAFaceInTheCrowd says:

  РУМПЕЛЩИЛЦХЕН!

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:57 pm

 29. Le_Grand_Elf says:

  Бравоооооо!!! Получавате бисквитка за награда, хахаха!

  А моята с войника и торбата е накратко разказана тук: клик

  Comment made on August 27, 2008 @ 9:59 pm

 30. JustAFaceInTheCrowd says:

  “Питки днес ще изпека,
  утре билки ще сваря.
  Наближава вече време,
  царското дете да взема.

  Ах, колко е добре
  никой да не разбере -
  имам тайна аз една
  Румпелщилцхен се зовa”

  Да живее добрият стар Гугъл :)

  Comment made on August 27, 2008 @ 10:01 pm

 31. JustAFaceInTheCrowd says:

  http://www.kanatangra.wallst.ru/sydyrjanie.php?p=Rumpelstilzli-BG
  Ето е и Румпел-ската приказка :)

  Comment made on August 27, 2008 @ 10:03 pm

 32. JustAFaceInTheCrowd says:

  Отивам да отдам нужното уважение на Blizzard.
  I`ll be back ;)
  P.S.Което ме подсеща,че още не съм се отчела за “Терминатор”.

  Comment made on August 27, 2008 @ 10:18 pm

 33. Le_Grand_Elf says:

  Отиди да цъкнеш една ДотА :P
  CINEMANIAC няма да избяга :)) Нито бат Арни ;))
  Т2 го имам списван, потърси го! За първия, не съм драскал, може и да се случи - все пак е началото на класиката!

  Comment made on August 27, 2008 @ 10:23 pm

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.