Grease

August 11th, 2008 – 12:26 am
Tagged as: 1978, Collection

Много, много, много сладък филм! Оказа се, че нито аз, нито Лабиринт сме им достатъчни. На кого? Вижте предния пост, ако ли не ще ви подшушна… Жълтурчето и Жени. Ометохме купичките с плодове и сметана и някой каза: “Айде още един филм”. Знам, че не бях аз - но не отказах поканата. При прочита на потенциално възможната лента, която щеше да се завърти в киносалон “405″, ми допадна едно заглавие - Брилянтин (Grease). Отколко време се каня да си го припомня, ммм… от много, това значи “ммм”.
Компанията бързо се съгласи. Едната не го беше гледала, другата не го беше гледала… днес! Не ми трябваше да ги убеждавам, наместиха се пред компа за отрицателно време и вече мляскаха в очакване на началните кадри. Поради факта, че нямаше какво друго да направя освен да угася лампата и да се натъкмя преди да бъде ударен бутона “Play”, си придадох малко важност. Понагласих се подобаващо с разни необходими за гледане на филм неща, наместих се хубаво (вече беше угасено осветлението, един път ме вдигнаха) и сложихме началото на Брилянтин.

Историята на синеокия Дани и красивата блондинка Санди започва на плажа. Като истинска приказка. Струящата романтика едва прикрива младостта на Джон Траволта и Оливия Нютън-Джон. Страхотни са. Толкова никога не съм се радвал на двойка актьори. Младоци! С един от филмите, които са не просто класика - а държат коефициента по значимост на филмови творби толкова висок, че все още няма модерен филм, който да надмине въпросната класика.
Романтичната комедия Grease - която на базик, често наричам грес. Мне, не осмивам филма. Аз съм му фен, прекланям се пред положителния заряд, който носи. Смешните ситуации и любовната история, която се разиграва в гимназията Райдел са обединени с една хубава поредица от песни. Имаме както забързани и страшно ритмични парчета, на които и до ден днешен се танцува, така и някои по-бавни, блус романтични.
Всичките са готини, а като за капак - сте ги чували. Даже сте и танцували. Не толкова добре както Дани и Санди или всички останали “непрофесионални” ученици от Райдел.

“But this car is automatic! It’s systematic… it’s hydro-matic. What a Greased Lightnin’…”
Може би тази песничка ми стана най-любимата след това припомняне на филма. Остави Summer Nights и The One That I want - говоря за една яка сцена, докато се пее песничката. Плюс това ритъма и саунда страшно ми допадат и след като се прибирах въпросната вечер, постоянно изплювах нотички оформящи тази приятна мелодия.
Супер филмче, какво да ви кажа.

А ето тези моми, са част от антуража на Санди. Всъщност тя се присъедини към групичката на Pink Ladies. От другата страна бяха готините момчета - T-Birds, сещате се Джон Траволта и компания. Другия брилянтинен тип Джеф Конъуей също радваше. Той си падаше по Риз, героинята на Стокард Ченинг. И искаше да я направи почтена жена, съвсем искрено.
Не е просто забавен, филма е неприлично смешен. Както вече споделих има уникален положителен заряд, който държи влага поне 24 часа. Нещо като дезодорант 24/7, само че не за ухание, а за настроение.

Хореография, костюми, песни, актьори, симпатични физиономии, класически сценки - това е Брилянтин. За всеки има по нещо, което да го плени и да остави приказен спомен в мислите му по адрес на филма. Някои страшно харесват новата премяна на Оливия Нютън-Джон, която накара Джон Траволта да извади такъв фалцет за финалната песен, че ви е бедна фантазията. Когато срещнеш нещото, което искаш най-много, трябва да се стегнеш, да влезеш във форма и да положиш усилия да го спечелиш.
Красив филм. Много мил филм. Жестока класика за неделя вечер. От приятно, по-приятно. Киносалон “405″ ще бъде запомнен с огромния живец и усмивки, което донесе за трима човека. И това само за една вечер, какво да се прави… Кино, обожавам го!

3 Comments

 1. svetlina says:

  Маймуно, вкарай малко звук! Поне на тоя филм, моля. Това да не ти е “Крилце или кълка” :)

  Comment made on August 12, 2008 @ 12:03 am

 2. Le_Grand_Elf says:

  Monkey! You look like a monkey! :)
  Хахахахаха… лудо, лудо, лудо!
  Чакай пак да си пусна песничката за automatic, systematic… greased lightnin’ :)
  Иха! :)

  Comment made on August 12, 2008 @ 3:08 am

 3. Жени says:

  :lol: Така си е- този филм без музика не върви :)
  Иначе носи добро настроение филмчето ;)

  Comment made on August 12, 2008 @ 10:12 am

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.