Hot Shots ! Dual

August 18th, 2008 – 8:50 am
Tagged as: 1991, 1993, Collection

Седя си аз в морската квартира, вечер е, на палеца на едната ръка ми се образува мазол от постоянното прецъкване на каналите по кабеларката. Ужас е! Припомних си какво е да имаш телевизор и само за 2 часа се наиграх. Писна ми да щракам и да няма какво да се гледа (освен the usual TV crap). Малко преди да се почувствам като Едуард Нортън в Боен клуб се спрях на нещо много старо и много златно по bTV. Зелената телевизия решила да пусне две класически комедии от началото на 90-те.
През 1991-ва година Джон Ейбрахамс създава “Майката на всички филми” - Смотаняци (Hot Shots!). Една от най-успешните, най-класните и най-интелигентнозабавните комедии правени някога от Холивуд. Пародия - в основата на която стои осмиването на Топ Гън (преди време ви говорех за него). Всъщност в такива филми винаги се гаврят с два типа филми - най-успешните от близкото минало или най-смотаните правени някога. Факт е, че в Смотаняци присъстват само отбрани ленти, доказали се през годините и определено превърнали се в класически (най-малкото със специална стойност за зрителя).
Малко Танцуващият с вълци преди голямото излитане. Запознаваме се с главния герой - Топър Харли (Чарли Шийн). Най-добрият боен пилот в САЩ, но в период на лека депресия. Спешна мисия, която е по-силите единствено и само на него, го връща обратно във военната база. Тук няма да срещнем двойката Маверик-Гуус, но пък си имаме Кари Елуис пародиращ героя на Вал Килмър от Топ Гън. Наистина е забавно - най-вече закачките с цялата тая мощ пресъздадена във филма за най-добрите от добрите.
А някъде там се просмуква и любовна история - Кели МакГилис е заменена от Валерия Голино и нейната привлекателна и много изкусителна героиня Рамада. Сцените с нея и Чарли се превръщат в символ както за комедиите пародии, така и за цялото десетилетие. Ако си спомняте момента, в който Топър “готви” върху коремчето й. Сценката с маслината, яйцата, филетата - усмивка на лицето ми от приятните спомени.
Откачения каст е допълнен от Кевин Дън, Кристи Суонсън и най-великия от всички - Лойд Бриджис. Кърпичката, която прекарва от едното си ухо през другото и започва да си чисти… хахах, не знам и аз какво точно си чистеше.
Смотаняци, казано на кратко. Феновете на Топ Гън определено биха го харесали. А атмосферата на филмчето вещае семейна сбирка (аз досега все така съм го гледал, като изключим първия път - беше на кино). С приятели - що не, макар че вече е поостаряла тази лента. А и да не говорим, че за пародии е хубаво да си запознат с базовия материал. Тъй като говорим за филми преди 90-те на миналия век, все си мисля че Смотаняци не е за всеки. Уви, кой знае - опровергайте ме!

А две години по-късно, Смотаняци се завръщат с още повече мерак да разбият големите филми на пух и прах. Смотаняци: част втора! Чарли Шийн, Валерия Голино и Лойд Бриджис правят връзката с първия филм. Героите им са същите, лицата им също, но сценарият е друг. Хахаха, познахте да - сценарият е друг. Само дето филмите под обстрел този път са доста повече.
Основа - Рамбо. Чарли Шийн минал през сериозна физическа подготовка, за да може да изглежда поне малко толкова як като Слай едно време в Първа кръв. А за да направят усещането по-голямо са привикали Ричард Крена (неизменна част от историята за войника изгнаник Джон Рамбо). Но този път сценарият не вещае сериозност - напротив, голяма гавра. Което от своя страна постига целта си - да забавлява публиката.
Топър Харли е повикан (отново) на специална мисия. Да освободи полковник Уолтърс (Крена), както и група заложници. Всичките тези, пленени преди време от Саддам и неговите безмилостни воини. Топър и Рамада, начело на спасителния отряд. Подкрепяни от безценните връзки на президента (този път) на САЩ, героя на Лойд Бриджис. Всъщност ще видите какво точно се случва. В такива филми, всичко е толкова преплетено че е трудно да се следи дали изобщо има нещо за следене. Хахаха, каква мисъл, а…
По-приятно ми е да изброя филмите, които разпознах в Смотаняци: част втора. А именно: Рамбо, Първичен инстинкт, Междузвездни войни, Терминатор 2, Взвод, Апокалипсис сега. Сега точно не се сещам за други, но мисля че имаше още.
За финал ще спомена остатъка от ненормалния каст в това продължение - Бренда Беки, Мигел Ферер и Роуан Аткинсън. Познатият ви като мистър Бийн има една малка, но много специална роля. Добре че кръста на Чарли Шийн е заякнал в следствие тренировките-подготовка за филма. Забавно, забавно. Два пъти забавно, за двете части на Смотаняци.
Припомнете си ги, ако таите в себе си онова приятно чувство от миналото, свързано с голям смях през сълзи и широка усмивка на лицето ви.

No Comments

No comments yet.

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.