Snatch.

January 25th, 2008 – 12:12 pm
Tagged as: 2000, Collection

Вчера, цяла сутрин пълня главите на колегите с цицати и припомнянки от филма Гепи. (Snatch.) - другата класика на Гай Ричи (нямаше как да не си го гледам отново, като се има предвид че миналата седмица се смях като дете на Две димящи дула). И след моето изказване за 12-те гладни прасета, които 3-4 дена не са яли нищо, и ако имаш 100 кг труп, разфасован на 6 части, и им ги метнеш… ще го опоскат за 6 минути, което правело по 1 кг чисто месо на свиня, за 1 минута… оттам и изрази: “Лаком като прасе” - при което един колега не издържа и каза: “Много лоши филми гледаш!” :)
Така е! Много са лоши. Неповторимия “хумор” (стил) на Гай Ричи, още един път след Две димящи дула. Значи ако там беше повече излагането на всички престъпници, и тяхната некадърност, независимо колко печени го даваха… то тук, имаме още повече светове, намесени… този път в търсенето на един (краден) диаманд.
Турчина (Джейсън Стейтъм), Томи (Стивън Греъм), Тухлата (Алан Форд - е тоя беше най-противния от всички), Мики О’Нийл (Брад Пит), брат’чеда Ави (Денис Фарина), Борис Неубиваемия (Рейд Сербеджиа), Тони Куршумения Зъб (Вини Джоунс - филм на Гай Ричи без него и Джейсън Стейтъм, е като ранните филми на Скорсезе без Робърт Де Ниро), постоянно гризящия ноктите си Дарън (Джейсън Флеминг) и Франки Четирите (Шибани) Пръста (Бенисио Дел Торо)… както и още един, двама, трима… честно казано много образи, замесени в историята за един 84 каратов диаманд, която започва от една еврейска (хм, банка) в Антверпен, и завършва пак с евреи, ама в Лондон.

Много псувни, много лафове и отново много непредвидими ситуации. Не се привързвайте към никой от героите, защото рискувате да загубите любимеца си, я в някоя случайна престрелка срещу куче, я докато си стои вързан за стола с качулка на главата - или пък в тясно коридорче, на някакъв издухан бар.
Безспорно обаче, може да се влюбите във всички герои (като изключим Тухлата, казах ви - това е гангстера свиневъд, чиито думи оглавиха началото на ревюто ми, за прасетата и това колко бързо могат да “оправят” един мъртвец, ако са достатъчно гладни). И защо можете. Заради увличащата история и всичките тези неслуки дето ги сполетяват. Или пък техния благ нрав. Сещате се как Вини Джоунс троши вратове без да му мигне окото, или пък стреля със същото спокойствие и без свян, използвайки своя Desert Eagle .50 :) Ама, когато брат’чеда Ави му каза да разпори кучето, и да вземе диаманта… хахаха, трябва да се види. А и вероятно си спомняте какво беше в Две димящи дула, със сина му.
Какво да кажем за Мики О’Нийл и цялата група “мангали” (както я водеха при превода). Жестоки са, и като говор и като поведение… а като непредсказуемост и “Мафия”, се оказа най-най-! Всъщност ги наричаха “parkies”, заради начина им на живот - някъде там на равна поляна, с много мръсни и миризливи каравани, образуващия тяхния свят катун. Е те си бяха щастливи. А като си отвореше устата (Брад Пит), се чуваше нещо което не беше ирландски, не беше английски… а мангалски! И на всеки път: “К’во?!” от страна на Турчина, групичката мангали, дето все стояха с Мики, повтаряха казаното на висок глас.
Е написано няма да е толкова смешно, колкото да се види.

И в крайна сметка след масата муниции, псувни, заплашителни реплики, свине, чукове, сабли и… една камара мъртъв народ (все главни герои) всичко като ще да излезе на чисто. Обаче кой няма да е мръсен след такова мазало?! Сигурно пак си мислите, че ще има хепи-енд в стила на Гай Ричи (криминален хепи-енд) - може и да сте прави. С чудене не става, това мога да ви кажа.
За малко да забравя - саундтрака - страхотен! Има върхови моменти с още по-великолепен саунд. За справки, един сърч с Чичко Гугъл и ще си го намерите (за прослушване). Повече от това няма да ви кажа, защото чувам грухтенето на свинете… а това никак не ме кара да се чувствам спокоен! Трябва да тръгвам, преди да са дошли германците - така че, до скоро!

2 Comments

  1. » § « Cynical Speech™ » Чиконе не е това, което беше says:

    [...] филмчетата сам. Все си мислех, че най-яките му изяви (“Гепи.” и “Две димящи дула”) са се получили култови, [...]

    Pingback made on February 21, 2009 @ 3:18 pm

  2. » § « Cynical Speech™ » Чергарската: Cereal Killer says:

    [...] фотография: Screen Gems представят “Гепи.” [...]

    Pingback made on June 24, 2009 @ 10:49 pm

» RSS feed for comments on this post.


Sorry, the comment form is closed at this time.